Mesures extraordinàries de suport a la cultura

La cultura és un dels sectors més tocats -o, com a mínim, uns dels sectors tocats més ràpidament-, a causa de les restriccions per aturar la propagació del coronavirus. Companyies de teatre, grups de música, talleristes, museus, biblioteques… han anul·lat o ajornat les seves actuacions i programacions.
Amb la voluntat de pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària en el sector cultural, les diferents administracions públiques han engegant diferents mesures i iniciatives de suport.
Pel que fa als ajuts per part del Govern d’Espanya, hi ha des de nous fons per oferir línies de crèdit a les empreses culturals en condicions favorables, accés a la prestació per desocupació per a artistes, dotació extraordinària per a les arts escèniques, la música i l’art contemporani, fins a diferents iniciatives de suport a les llibreries independents, al cinema i a les arts visuals, entre d’altres. Mesures a les quals es destinen més de 780 milions d’euros. 
La Generalitat de Catalunya per la seva part, ha impulsat mesures per facilitar el crèdit i la liquiditat per import de 10 milions d’euros, canvis en matèria de subvencions i l’obertura de noves línies de subvenció per fer front a la crisi.
El Pla de mesures de suport al sector cultural de la Diputació de Barcelona està dotat amb més de 2 milions d’euros. Les línies que s’estan treballant són propostes per a la realització d’activitats culturals festives en el marc de les festes majors confinades 2020; la convocatòria de subvencions per reobertura d’espais escènics i l’activació d’una plataforma de continguts audiovisuals en línia per a la seva difusió a través dels canals de la Xarxa Audiovisual Local per difondre el treball dels artistes.
Podeu consultar totes les mesures previstes en aquest document

Recentment, la Generalitat de Catalunya ha aprovat l’obertura d’una sèrie de línies d’ajuts adreçades al sector cultural que es sumen a d’altres mesures ja adoptades. Hem elaborat una Guia que resumeix aquests ajuts al sector cultural i que inclou, també, línies d’ajut aprovades pel Govern d’Espanya en els darrers mesos.
Pel que fa a les línies de la Generalitat, actualment hi ha obertes:
– Beques per a la recerca, la innovació i la creació, reforçades en motiu de la Covid-19 – fins el 26 de novembre
– Subvenció per la cancel·lació de concerts – fins el 30 de novembre
– Subvenció per la cancel·lació de concerts – fins el 30 de novembre
– Subvenció per la cancel·lació d’activitats culturals – 10 de desembre
– Subvencions despeses estructurals i de funcionament – fins el 30 de novembre
– Prestacions directes a professionals de la cultura – del 16 de novembre al 31 de desembre
A més a més, en aquest document trobareu informació sobre accés al crèdit i al finançament per les empreses i entitats culturals. Us informem també que tots aquells interessats que tinguin dubtes sobre aquests ajuts, la Generalitat ha obert el servei  #CulturaRespon, un correu electrònic on adreçar qualsevol dubte sobre els ajuts: culturarespon@gencat.cat